Žampión dvouvýtrusý – Agaricus bisporus

18.3.2012

Žampión dvouvýtrusý je v Evropě nejoblíbenější prodávanou houbou (ročně se vypěstuje 950 000 tun). Z pozice hlavní světové pěstované houby trvající do 70. let minulého století byl odsunut hlívou a šiitake na současné třetí místo. V České republice činí jeho produkce 2500 tun a spotřeba 5000 tun, protože se stále více žampiónů dováží z Polska. Pěstuje se také v USA, Kanadě, Jihoafrické republice, Číně a Japonsku.

V přírodě žampión roste od května do října, na polích, okrajích cest, v zahradách, ale i v lesích, vždy však na silně pohnojených půdách. Vyskytuje se v přírodě v celé Evropě a v Severní Americe, znám je i z Austrálie.

Klobouk je 50–130 mm široký, zprvu polokulovitý, později sklenutý až téměř plochý, na středu mírně vmáčklý, v mládí hladký. Má dvě formy a to bílou (var. albidus), pěstovanou nejčastěji, a hnědou (var. brunnescens), kterou i u nás občas spatříme na pultech obchodů.

Alergické choroby, astma i Candida Albicans
V lidovém léčitelství se používal prášek ze sušených žampiónů k léčbě kožních chorob. Francouz P. Daguin roku 1944 zjistil, že sušené žampióny mají léčebný účinek na některé alergické choroby, zejména kožní. Až v poslední době byl objasněn mechanismus, jak extrakty z žampiónů potlačují alergie a astma. Extrakty z houby inhibují leukotrieny, které jsou uvolňovány např. bílými krvinkami a působí při některých zánětlivých a alergických reakcích.

Žampión může pozitivně působit i při dalších alergických onemocněních, jako např. u senné rýmy a potravinových alergií. Z žampiónů se vyráběl přípravek zvaný Campestryl, který se používal jako antialergikum. Stejným způsobem se u nás využíval žampión pod označením Almykon. Extrakty z žampiónu dvouvýtrusého vykazují také antibakteriální aktivitu proti gram-negativním i gram-positivním bakteriím a také vůči kvasince Candida albicans.

Rakoviny, nadýchané škodliviny, podpora ledvin
Žampión dvouvýtrusý obsahuje látku blokující enzym aromatázu. Tento enzym syntetizuje estrogeny. S jejich zvýšenou produkcí souvisí rozvoj rakoviny prsu. V roce 2009 proběhl klinický pokus u 2000 žen, přičemž byla zjištěna souvislost mezi konzumací žampiónu s četností výskytu rakoviny prsu. U žen konzumujících pravidelně čerstvé žampióny se snížil výskyt tohoto onemocnění o 64 %. Pokud sledované osoby navíc pily pravidelně zelený čaj, výskyt onemocnění se snížil o 90 %. Potlačení aktivity aromatázy, které vede i k lokálnímu omezení tvorby estrogenu, je důležité také v postmenopause.

Konzumace žampiónu dvouvýtrusého brzdí rozvoj hyperplasie i karcinomu prostaty. Mechanismus jeho působení je podobný jako u karcinomu prsu, protože účinné látky z žampiónu snižují aktivitu enzymu aromatázy, který přeměňuje hormon testosteron na estrogen.

Pravidelná konzumace žampiónu dvouvýtrusého je také vhodnou prevencí rakoviny tlustého střeva, doporučuje se používat proti zácpě, podporuje rozvoj bifi dobakterií a potlačuje bakterie rodu Clostridium. Poslední poznatky ukazují, že konzumace žampiónů brání rozvoji bakterie Helicobacter pylori, která podněcuje zánět žaludeční sliznice a vytváří podmínky pro rozvoj žaludečních vředů.

Konzumace žampiónu dvouvýtrusého se doporučuje pro neutralizaci nadýchaných škodlivých aromatických látek (metan, trimetylamin, indol a skatol). Žampión podporuje také činnost ledvin a udržuje kreatin v optimálních hodnotách, snižuje koncentraci močové kyseliny (hyperurikemie) a je tak prevencí před záchvaty dny.

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply