Tip na věčné mládí: Nebuďte kyselí

3.11.2011

Především v důsledku současného životního stylu, na který jsou mnozí z nás dokonce hrdí, trápí lidstvo choroby převážně „civilizační“: předčasně stárneme a umíráme dřív, než je nutné. K nejnebezpečnějším degenerativním zdravotním problémům naší doby patří překyselení organismu, tedy lidského těla. Dosud se však této tématice nevěnuje pozornost, a už vůbec ne taková, jakou by si problém zasluhoval. Dopady a souvislosti mezi překyselením a chabým zdravím stonajících jedinců uniká nejen oficiálním naukám o zdraví, ale i obecně gramotné veřejnosti.

Vnitřní prostředí těla by mělo mít charakter mírně zásaditý. Chybné návyky ve stravování vedou k tomu, že podíl zásaditosti v lidských tělech neustále klesá. Vyrovnaný poměr mezi kyselými a zásaditými látkami přitom tvoří základ zdraví. Podle významných autorů nelze při zachovalé acidobazické rovnováze příliš výrazně onemocnět. Naopak porušením této rovnováhy si přivodíme, nebo alespoň zhoršíme celou řadu nemocí.

Jak vzniká překyselení
Naše těla jsou stvořena tak, aby fungovala jako vyvážený celek – ovšem je-li dodržena již zmíněná zásadní acidobazická rovnováha. Překyselení organismu nejen přináší nemoci, ale především zbavuje tělo minerálů (vápníku, draslíku, sodíku a hořčíku), když nezbytně potřebuje neutralizovat kyseliny. Dlouhodobě překyselený organismus si odebírá vápník z kostí, což vede k osteoporóze, také k ochabnutí svalů a jejich únavě. Nedostatek vápníku ohrožuje fungování imunitního systému, který aktivuje enzymy. Tělo se snaží zbavit kyselin kůží a tak produkuje ekzémy, akné, vředy, vyrážky, bolesti, otoky. Nedaří-li se kyseliny v těle neutralizovat, ukládají se v srdci, v žilách, v játrech či pankreatu, případně v tukových tkáních (prsa, boky, stehna, mozek). Skladiště kyselin známe jako polypy, cysty, kyselé krystaly, nádory, bradavice, skvrny apod. Tzv. fyziologické choroby těla jsou většinou výsledkem dlouhodobě příliš kyselého prostředí v těle. Každý z nás je pánem rovnováhy svého těla a tedy i uzdravení. Musí si rovnováhu těla mezi kyselinami a zásadami hlídat.

Nejčastější příčiny překyselení
Nesprávná výživa – přejídání, nadbytek bílkovin, cukru, alkoholu, nikotinu, nasycených mastných kyselin, jedů, potravinových přísad a barviv, chlór v pitné vodě.
Špatné stravovací návyky – nedostatečné žvýkání, které podporuje kyselinotvorné střevní kvašení.
Nerovnoměrný poměr spotřebovávaných potravin kyselinotvorných a zásadotvorných.
Špatný životní styl – povrchní dýchání, nepravidelné stravování, kouření, alkohol, nedostatek pohybu.
Nedostatek tekutin v potravě – hlavně v tuku a v pojivových tkáních těla roste koncentrace kyselých odpadů.
Zloba, agrese, stres a nahromaděná duševní zátěž.

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like