Švestka domácí (Prunus domestica) moravský všelék

17.5.2011

Plod švestkvoně je hlavním zdrojem léčivých vlastností této léčivky. Obsahuje organické kyseliny s převahou kyseliny jablečné a také důležitý vitamín C, několik vitamínů B, pektiny, polysacharidy a hlavně cukry, kterých umí být i více než 10 %. Někteří badatelé převážně z Moravy uvádějí ještě zvláštní vitamín S, který se těží po půlroční spontánní hypoxické fermentaci v chladnějších prostorách s výtěžností padesátiprocentního produktu (ea) přes 8 litrů na 100 kg násady. Na Moravě se tento tekutý vitamín S podává tradičně při různých oslavách a veselicích, jednáních mimo úřady a při zvláštních příležitostech kdykoliv. Také při pohnutí mysli a pozitivní i negativní změně jakýchkoliv vztahů. A rovněž pro biočipernost tamních starců a starkyň.

Vitamín „S“ jako slivovice
Lidově se tomuto světoznámému vitamínu S říká sliuka, slivka, odborněji slivovice a v lidovém léčitelství se užívá v množství asi 1-2 lžíce ráno nalačno, dávkovaná většinou ve specifické odměrné nádobě zvané stopečka. V odbornějších kruzích kulturních stánků a osvěžoven mimo Moravu se uvádí stejné množství jako malý frťan. Nicméně já sám bych upřesnil množství 1-2 lžíce na 10-20 ml, tedy půl malého frťana až malý frťan, průměrně tedy malý frťan pod míru. Vyšší dávky ale mohou mít patologické důsledky od veselí ne – přiměřeného politické a finanční situaci, schopnost zaměnit vola do povozu za řidiče, případně meditovat v nejrůznějších polohách s myslí ve hvězdách.

Etanol – výborný antioxidant
Uvedené malé množství antioxidačního monovitaminového typicky vonného nápoje s obsahem asi 5-10 g etylalkoholu bývá doporučováno starším lidem asi od padesátky výš pro neobyčejně prospěšné účinky vedoucí k funkční dlouhověkosti. Zdá se, že je takto zvyšována tekutost krve a tedy je pozorován vliv na její rozproudění, pocit prohřátí figury a nebezpečná zdánlivá odolnost proti mrazu či prochlazení prokrvením kožních kapilár. Efekt je dán zřejmě tím, že játra etanol přednostně a celkem snadno v této dávce spalují a podílejí se tak na tepelném efektu. Snížením povrchového napětí krve se zlepší její doprava kapilárami i difuze živin a metabolitů přes již poněkud hydrofobnější staré membrány buněk, čímž se obnoví jejich uvadající činnost a ta je dále iniciována výronem některých stresových hormonů ve stimulačním nepatologickém množství a několika endorfínů.

Etanol je asi nejlepším antioxidantem na světě právě pro svoji velmi dobrou rozpustnost a schopnost rozptýlení v tělesných tekutinách a snadnou oxidovatelnost nespotřebovaného kyslíku z načnutých molekul, kdy kyslík v atomární aktivitě je schopen při nedostatku antioxidantů poškodit buněčné membrány v okolí.

Proto je vhodné aplikovat slivovici po lžících při ionizačních ozářeních (Černobyl, Fukušima, rentgen, uran, radioaktivní kobalt ap.) předem i v průběhu ozařování (i potom v režimu vlastního záření!) pro udržení dostatečné hladiny antioxidantu.

Důležitost etanolu je tak značná, že si ho tělo ve střevech z cukru a škrobu kvašením vyrábí samo. Od toho pramení, že ožralý je ten, komu ve střevech rychle zkvasil například čerstvý teplý chléb či ovoce, kdežto opilý je intoxikován alkoholickým nápojem. Pro toto se nedoporučuje zapíjet rychlokvasné ovoce, jako je léčivá švestka, třešeň, višeň nebo zralá hruška, proces akcelerující vodou. Kvasné plyny totiž většinou vypudí natráveninu urychleně na druhém konci těla bezohledně až dramaticky ven a je to tedy s přiměřeností výborný prostředek proti zácpě. Při přehnaném dávkování ale vzniká hlasité bublání, vzdouvání a nadýmání, kručení a značný břichabol, jak již řečeno – v brzku doprovázený zbytečným během.

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply