Sladký život – Je cukr jediným kvalitním sladidlem?

26.9.2011

část II.

Existuje mnoho plodin, které mohou sloužit jako zdroj pro výrobu cukrových sladidel. Fruktóza – ovocný cukr je sladidlo, které je součástí cukru sacharózy. Sirupy s vysokým obsahem fruktózy tzv. fruktózové se vyrábějí ze škrobu a inulínu. Suroviny používané k výrobě pocházejí především z kulturních rostlin jako kukuřice, topinambur, pšenice, brambory, hrách a čočka, proso cukrové, javor cukrový, rýže, ale také třeba čekanka. Z méně známých plodin můžeme použít palmu ságovou, čirok cukrový, maniok – kasava, jakon, batáty, lotosové kořeny, taro. Vždy to však bude zase stále jen forma cukru.

Další nejvýznamnější rostlinná sladidla
Do středu zájmů se nyní čím dál tím více, nejen mezi vyznavači zdravé výživy, dostává látka zvaná steviosid, přestože v Evropě jako oficiální sladidlo není stále ještě schválena. Jedná se o sladidlo, pocházející z listů stevie sladké – Stevia rebaudiana Bertoni, kterou znali již primitivní národy Jižní a Střední Ameriky, a jako sladidlo byla používána již Indiány z kmene Guaraní dávno před příchodem Španělů. Kromě uvedených území se běžně používá jako levné a dobré sladidlo především v Asii (Japonsko, Čína, Thajsko, Korea, Tajwan, Malajsie), ale také třeba v Německu, Rusku a Bulharsku a jinde. Steviosid neobsahuje cukry a je obsažen prakticky v celé rostlině. V podstatě nemá žádnou energetickou hodnotu, i když sladivost je udávána cca 250 až 300× vyšší než u sacharózy. Sladká chuť je kombinovaná se specifickou hořkou, proto je často kombinována s jinými sladidly, která hořkost potlačí. Kdo ale chce, může si na zvláštní chuť zvyknout. Je vhodným náhradním sladidlem pro diabetiky, protože snižuje potřebu inzulínu a vedlejší účinky lze považovat za mizivé. Jen tak mimochodem. Je mimořádně efektivním výpěstkem, který může jedním hektarem osázení na hradit až deset hektarů cukrovky nebo cukrové třtiny. Šetří tedy i životní prostředí. A navíc stevie sladí jak čerstvá, tak sušená. Jako intenzivní sladidlo může být stéviosid účinným prostředkem pro ty, kteří se snaží o úpravu tělesné hmotnosti, budou-li jej užívat v každodenní potravě jako náhradu cukru. A darem je pro osoby trpící fenylketonurií, které musí pečlivě sledovat příjem fenylalaninu ze všech zdrojů potravy, pro ty představují stéviové glykosidy vhodné sladidlo, které neobsahuje fenylalanin. Stéviosidy dle literatury mohou pozitivně ovlivňovat kolísání krevního tlaku, zpomalovat degeneraci tkání, zlepšovat paměť, odstraňovat únavu či pomáhat při poraněních a poškozeních pokožky. Předpokládá se, že pomáhá při regulaci cukru v krvi a dokonce jako mírné analgetikum

Dalším, snad méně známým přírodním sladícím prostředkem než stevie, je tzv. aztécké sladidlo – také aloisie, dříve Lippia Dulcis, ze které vznikl kultivar Lippia dulcis Colada. Je to sladidlo, které je 1000x sladší než rafinovaný cukr a 3x sladší než steviosid. Je opět prakticky nekalorické, tedy bez energie. Sladká chuť pochází z hernandulcinu, který je charakteristický nyní spíše nádechem mátové, dříve kafrové příchuti. Původně nebyla používána jako sladidlo, ale jako lék na kašel a bronchitidu, s účinky i na astma, nachlazení či koliky. I toto sladidlo by se mohlo stát téměř ideálním sladidlem pro diabetiky a pro ty, kteří uvažují o redukční dietě. Zajímavé je jeho použití v oblasti ústní hygieny, protože tím že neobsahuje cukry, nezapříčiňuje ani tvorbu zubního kazu.

Zejména starší generaci je známé sladké dřevo – lékořice lysá, Glycyrrhiza glabra. Kdysi úžasná pochoutka pro děti cucající sladké dřevo nebo žvýkající „pendrek“ s charakteristickou chutí a vůní. I dnes je výluh z lékořice nejen ochucující součástí přípravků k usnadnění vykašlávání, tlumení kašle, zklidňování sliznic, ale také podporující chuť k jídlu či mírné laxativum. Pomáhá při překyselení žaludku, dokáže odstraňovat pocit jeho plnosti a zklidnit jeho různá podráždění tím, že vytvoří na sliznici žaludku ochrannou vrstvu, a zabrání žaludečním kyselinám, aby sliznici dále leptaly, a usnadní tak rychlejší hojení vředů. Může však vyvolávat určité potíže u osob trpících vysokým krevním tlakem. Hlavní složkou lékořice je kyselina glycyrrhizová-glycyrrhizin, který je asi 50–100krát sladší než sacharóza. Sama má spíše než sladkou chuť zvláštní se specifickou vůní, a to je hlavní důvod omezeného použití. Existují výzkumy, které naznačují možné úspěšné použití při léčbě tumorů.

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply