Pravda o potravinách aneb jedy v jídle!

24.6.2015
shutterstock_196643849

V dnešní době lze těžko očekávat, stoprocentní, zdravé a čisté suroviny. Přesto máme možnost se rozhodnout, co budeme jíst. Cílem tohoto článku je upozornit na nejzávažnější rizika, a zároveň vás zbytečně nevystrašit. Naopak vás touto cestou informovat o důležitých faktech, která výrazným způsobem ovlivňují kvalitu života. Zároveň je velice důležité, aby se rodiče zajímali o to, co jejich děti jedí.

Budeme tedy věnovat pozornost látkám, které nejsou přirozenou součástí potravin, o tom, jak jejich pravidelná konzumace může způsobovat nemalé zdravotní potíže, což také důkladnější studie o jejich negativním působení na lidské zdraví potvrzují.
Ohledně vhodnosti syntetických přídatných látek užívaných při moderních průmyslových technologiích zpracování potravin se lze setkat se zcela protichůdnými názory. Výrobci uklidňují argumenty, že látky přidávané do potravin splňují povolené normy.
Faktem je, že nadnárodní korporace mají velmi málo společného se sedlákem nebo farmářem. Zároveň se snaží získat absolutní kontrolu nad potravinami. Běžné hospodáře mají pod kontrolou díky zadlužení. Tento potravinářský průmysl nemá zájem o to, abyste věděli, z čeho a jak se skutečně potraviny vyrábí, protože, kdybyste to věděli, pravděpodobně byste je přestali jíst. Supermarkety projdou ročně tuny potravin, které jsou převážně z velkovýroby a obsahují chemikálie.
Nejčastěji diskutovaným tématem v poslední době jsou GMO potraviny. Hlavním důvodem je zvýšení výdělků a odolnost rostlin proti chemickým pesticidům. Hlavním producentem geneticky upravených semen a chemických pesticidů je společnost Monsanto. Chemička, která během války vyráběla např. DDT a Agent orange pro Vietnam. Karcinogenní herbicid Roundup také pochází z jejich dílny. I přes to, že je dnes veřejně známý jeho toxický vliv na zdraví, nemáme ani ponětí o skutečných dopadech na zdraví lidí i zvířat.
Dalším často dotazovaným tématem jsou ztužené rostlinné tuky přidávané do potravin. Hlavním důvodem je, že jsou levné, navíc i zde klinické studie o zdravotních rizicích mlží. V minulém století chemici zjistili, že tuky se dají ztužit odebráním molekul vody (hydrogenizací). Tímto způsobem vznikl známý margarín, který v době války nahrazoval máslo. Jelikož se jednalo o hmotu bez barvy a chuti, bylo třeba recepturu vylepšit.
A zde se dostáváme k barvivům a dochucovadlům. Éčka – mají za úkol vylepšit vzhled, vůni, chuť a prodloužit trvanlivost potravy. Syntetická barviva se vyrábějí z karcinogenního ropného dehtu! I přesto, že je na obalu napsáno přírodní barvivo, je dobré si zjistit, o jaký zdroj se jedná. Vynikajícím příkladem je E120 – košenila nebo také karmín. Ta se získává extrakcí z vysušených těl oplodněných samiček ploštic (Dactylopius Coccus), které žijí v Peru a na Kanárských ostrovech na kaktusech.

Celý článek najdete v tištěné Nové Regeně.

 

You Might Also Like