Pekaři nepečou jen housky

17.1.2011

Podnikatelé se rodí všelijak. Někdo se do firmy narodí, zatímco jiný musí přijít s geniálním nápadem. Vlastně ten nápad ani nemusí být geniální. Jen mít sen a vydržet – protože pokud něco hodně chcete a tvrdohlavě za tím jdete, určitě dosáhnete cíle. Takový sen žijí a především denně realizují Hana a Jan Zemanovi v rodinné biopekárně Zemanka.

Manželé Zemanovi spolu žijí 15 let, znají se ještě déle, totiž z gymnázia. Oba vždy zajímal ekologicky šetrný životní styl. Na počátku tisíciletí společně vytvořili Albio, a v jeho třech pražských provozovnách strávili v podstatě po čtyři roky všech sedm dnů v týdnu. Náročnost organizace a řízení firmy jim přerůstaly přes hlavu a ničily rodinný život. A tak ji prodali, aby začali znovu a jinde v menším (měli totiž 60 zaměsnatnců). Dnes Zemanovi mají tříletou dceru Natálku.

Z Prahy do Oříkova u Sedlčan
„Rok jsme hledali, chtěli jsme místo nedaleko od Prahy, přece jen jsme oba z Prahy, kde máme také obě maminky. Skutečně platí, že člověk může hledat dlouho a nevidí, co má přímo před očima. V našem případě to byla chalupa mého dědečka v Oříkově,“ říká Hanka. „Možná je to tím, že právě Oříkov byl místem mnoha prázdninových dnů a týdnů, si tu oba připadáme pořád tak trochu jako na prázdninách. Na dědově chalupě jsme nakonec prožili první dva roky rozjezdu a provozu firmy, narodila se nám tady dcera Natálka. Pekárnu jsme měli na dohled, tak dvě minuty chůze.“

Hana Zemanová je do jisté míry mediální tváří Zemanky: s grafičkou připravuje konečnou podobu etiket k výrobkům a také informativní letáky, pečuje o kontakty s médii. Po takřka čtyřleté práci na BioAbecedáři si nyní vzala „odpočinkový čas“ pro vymýšlení dalších receptů, aby Zemanka přinesla nový sortiment. S tříletou holčičkou, která je velice živá, má „odpočinkového času“ opravdu, opravdu hodně!
Ochutnávat je dovoleno

Dům, v němž sídlí voňavý provoz biopekárny, vypadá impozantně. Samotná provozovna příliš mnoho volných prostor nemá: bývalá kuchyně a jídelna JZD zabírá pouhé jedno patro. V přízemí jsou skladové prostory.

Kromě vedoucí provozu, kterou je vyučená cukrářka s čtyřicetinou praxí Věra Zemanová, mamin – ka Jana, tu ve dvousměnném provozu pracuje 12 zaměstnanců. Míchání, šlehání, dokonce už i rozvalování těsta zčásti zastanou stroje, avšak podíl ruční práce na báječných trvanlivých pekárenských BIO výrobcích zůstává většinový. Na poměr – ně malé ploše se měsíčně vyrobí tisíce výrobků, což představuje 4,5 tuny pečiva zabaleného ve 40 000 až 50 000 sáčcích. Zboží se váží a balí ručně, vyrážejí se na ně etikety s datem spotřeby.

U jednoho válu stojí cukrářka, která z obrovské hroudy těsta naběračkou vytváří hrudky tvaru a velikosti piškotu. „Rodina spočítala, že když během dne zpracuji 36 kg těsta, nasázím na plechy nějakých 5 000 hrudek“, hlásí nám, ale práci nepřeruší.

Základní sortiment Zemanky tvoří 12 dru – hů trvanlivého pečiva (4 slané, ostatní sladké), zhruba osm dalších druhů záleží na mimořádných objednávkách. Nedávno to byly ručně vykrajované perníčky pro konkrétní obchodní řetězec, jichž tu „navíc“ upekli čtyři tuny! Při prohlídce skromných prostor pekárny opravdu věříme, že zde nebylo k hnutí.

[hidepost=0][/hidepost]


Manželé Zemanovi spolu žijí 15 let, znají se ještě
déle, totiž z gymnázia. Oba vždy zajímal ekologicky
šetrný životní styl. Na počátku tisíciletí společně
vytvořili Albio, a v jeho třech pražských provozovnách
strávili v podstatě po čtyři roky všech
sedm dnů v týdnu. Náročnost organizace a řízení
firmy jim přerůstaly přes hlavu a ničily rodinný život.
A tak ji prodali, aby začali znovu a jinde
v menším (měli totiž 60 zaměsnatnců).
Dnes Zemanovi mají tříletou dceru Natálku.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply