Letní ovoce na náš stůl…

30.6.2013

Jak úžasný je letní čas – obloha je každý den modřejší, sluníčko hřejivější, vzduch voní rozkvetlou loukou a my se cítíme nabití energií. Léto je taky časem, kdy si můžeme naplno užívat čerstvého ovoce, které je nejen voňavé, osvěžující, ale i léčivé. A právě o něm je dnešní článek…

Ovoce je přírodním zdrojem ochranných látek, které potřebujeme denně pro své zdraví. Ve své různorodosti zabezpečuje ovoce celý komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších vitálních složek, které výrazně přispívají k vyživení a posílení celého organismu. Převládající složkou ovoce je voda, která tvoří podle druhu 80–90 procent hmotnosti. Z kyselin jsou v něm přítomny hlavně jablečná, citrónová a vinná a slouží jako látky podporující trávení. Velmi důležitou složkou ovoce jsou pektiny, což je druh vlákniny. Vláknina ovoce je velmi potřebná pro zdraví. Váže na sebe toxické látky a pomáhá je vyloučit z těla ven. Typickou vůni mnohého ovoce způsobují aromatické látky.

 
web broskveBroskve

Sametově hebkou slupkou se mohou chlubit broskve. Dužina broskví obsahuje velké množství hořčíku, pak draslík a vápník. Z vitaminů především beta-karoten, vitaminy skupiny B a vitamin C. Při bronchitidách, kašli a astmatu mají podpůrný léčebný účinek. Jsou mírně projímavé a močopudné.

Očistná a omlazující broskvová kúra:
Dva dny jíme pouze čerstvé broskve v množství jakém chceme a k tomu denně vypijeme 2,5 l čisté neperlivé vody, nic víc. Při této kúře se tělo vyčistí a omladí.

Broskvová šťáva vyhlazuje a napíná pokožku
Čistá šťáva z těchto plodů je výborným kosmetickým prostředkem. Nanášíme ji na obličej a dekolt a necháme 30 min působit. Pak umyjeme a ošetříme krémem.
Pozor! Pecky broskví obsahují kyselinu kyanovodíkovou, tedy substanci, z nichž v organismu kyanovodík vzniká. Malým dětem proto dáváme broskve pouze vypeckované.

 

maliny webMaliny

Maliny jsou celkem bohaté na vitamin C, A a biotin. Biotin je vitamin krásy z komplexu skupiny B, který je důležitý pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů. Každý jedinec si sice vyrábí biotin sám, ale pouze ve zdravé střevní flóře. Převážnou část této životně důležité látky totiž produkují bakterie. Spousta látek jako jsou antibiotika, alkohol, nadměrná spotřeba léků či špatné stravovací návyky bakterie ve střevech ničí a proto je nutné zvýšit příjem této látky.
Maliny na nechutenství
Jestliže trpíme nechutenstvím, můžeme si pomoci právě plody maliníku. Po dobu 3 týdnů asi 15 minutpřed snídaní, obědem a večeří sníst hrst malin.

Malinový čajík
Potřebujeme: 2 lžíce čerstvých plodů, 3 dl vroucí vody
Postup: Maliny přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Vše pak přecedíme a plody ještě vymačkáme. Tento čaj můžeme podávat teplý nebo vychlazený.

Maliny tlumí horečku
Při horečce doporučuji konzumovat po lžičkách čerstvé nebo rozmrzlé maliny. Sníží tělesnou teplotu a nastartují ozdravný potopudný proces.

Zkrášlující malinová kúra
Malinová kúra může zlepšit jak zdraví, tak vzhled kůže, nehtů a vlasů. Stačí po 7–10 dní sníst 3× denně hrst tohoto ovoce. Biotin se již o vše postará.

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply