Léčebný rybí bujón Koi-koku aneb proč užívat „kapří kaši“ po celý rok!

Léčebný rybí bujón Koi-koku aneb proč užívat „kapří kaši“ po celý rok!
2.2.2016

Poprvé jsem se s výrazem „kapří kaše“ setkala, když jsem v létě minulého roku absolvovala ceremonii s ayahuascou. Druhý den po obřadu jsme měli jednotlivá sdílení uplynulých prožitků se šamanem a naopak jsme slyšeli jeho vjemy vůči každému zúčastněnému. Ohledně zdravotního stavu mi jednoznačně doporučil doplnit minerály a posílit slezinu a krvetvorbu. Když jsem potom konzultovala bylinky a rady na zlepšení stavu energie ve zmíněných oblastech, byla mi velice doporučena právě „kapří kaše“.

K čemu je polévka Koi-koku dobrá?
Originální Koi-koku je původem z Japonska, kde se dělá z pestrobarevných koi kaprů, kteří se chovají v průtočných zahradních jezírcích. V našich podmínkách bohatě postačí běžný český kapřík, důležité je, aby žil v dostatečně čisté vodě a byl před spotřebou čerstvě ulovený. A kdo má na zahradě jezírko a v něm ozdobné „koi“ kapříky, nechť je klidně nechá žít dále, prý dosahují věku kolem 47 let a mohou vám tak dělat radost hodně dlouho.
Tento léčebný silný rybí bujón je vhodné používat v případech, kdy potřebujeme intenzivně vyživit organismus a podpořit tvorbu krve. Významně pomáhá při léčbě anémie – chudokrevnosti. Hodí se v době rekonvalescence, po dlouhých onemocněních a úrazech a také je skutečně vynikající pro nastávající maminky, zejména od poloviny a ke konci těhotenství, kdy je potřeba doplňovat minerály a živiny a další důležité látky do těla, které vyživuje plod. A dále se samozřejmě doporučuje k posílení organismu po porodu a po celé období kojení. V těchto případech se doporučuje podávat i 3–4× týdně. Ale Koi-koku můžete používat v průběhu celého roku! Jednou týdně vám rozhodně prospěje, mohu říci, že mně osobně se od doby, kdy jsem Koi-koku začala pravidelně užívat, velmi zlepšila kvalita nehtů, a spolu s užíváním čerstvé šťávy z mrkve a červené řepy má jistě podíl i na dobrém stavu mých ledvin, sleziny a krvetvorby, jak jsem si nechávala proměřit od léčitele i dle laboratorních výsledků.
Až rybí bujón vyrobíte, zjistíte, že čistý samostatný výsledný produkt je docela síla a celý talíř si dá jen otrlá povaha… i když proti gustu žádný dišputát. Ale pokud se jej naučíte správně dávkovat, přidávat do jiných polévek nebo i omáček a dalších jídel, nepřijde vám na chuti bujónu nic nepříjemného, není cítit „rybinou“ a v mnoha případech to nepozná ani senzitivní „rybí cíťa“ – jako je například má dcera, které „kapří kaše“ pravidelně přidávám do zeleninových polévek. (Doufám, že v sedmnácti ji recepty na rybí bujón v našem časopise skutečně nezajímají, takže tohle mé „prásknutí“ neodhalí a vy jí to nepovíte). Chuť i pach rybiny dostatečně překryjí přísady, které najdete v receptu. Speciální přísady v receptu, jako je lopuch a japonský zelený čaj Bancha se dají koupit v prodejnách zdravé výživy, bylin nebo i v některých lékárnách.

Comments are closed.