Kurkumin + piperin – nový způsob prevence a léčby?

16.12.2015

Kurkuma nebo také indický šafrán je žluté koření získávané mletím sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa) z čeledi zázvorníkovitých. Oddenky se několik hodin vaří, poté usuší a následně pomelou na sytě žlutý prášek. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou hořčici podobnou chuť. Největším producentem je Indie, následují jiné jihoasijské země.

Oddenek kurkumy obsahuje asi 5 % éterického oleje, jehož hlavní složky jsou sabinen a felandren, a žluté barvivo kurkumin dávající barvu koření kari. V asijské medicíně se výtažky z kurkumovníku už po dlouhá staletí užívají jako profylaxe i lék proti rakovině. Rostlina má vynikající protizánětlivé účinky a prokázala se jako vynikající antioxidant. Kari koření je velmi účinný přírodní mozkový doping, který zejména u starších lidí významně podporuje mozkové kognitivní funkce. Z kurkumy se vyrábí i žlutá škrobová moučka, někdy nazývaná koa, používaná k zahušťování rybích polévek i různých druhů jemných omáček. Kurkuma se pod kódem E-100 používá jako barvivo do potravin, např. v bezvaječných těstovinách, instantních polévkách, s rýží atd., k dosažení žluté barvy.
Hlavní farmakologicky účinnou látkou obsaženou v kurkumě je polyfenol kurkumin, jehož je v surové formě kurkumového prášku asi 3,14 %. Minimální léčivá dávka přitom činí 300 mg, obsažených zhruba ve dvou čajových lžičkách sušené kurkumy. Kurkumin se přitom špatně rozpouští ve vodě, podobně jako vit. A se váže na tuky, např. rostlinné oleje. Kurkuma jako koření je tedy vhodná při přípravě zdravé stravy. K léčbě a účinné prevenci před civilizačními chorobami je naproti tomu nutné používat extrakt, obsahující víceméně čistý kurkumin.
Při léčbě samotným kurkuminem se projevuje nepříjemný fakt – organizmus jej velmi neochotně vstřebává a mnohdy nepomohou ani megadávky obsahující 3–5 g kurkuminu. Výzkumníci doporučují různá řešení jako například společné užívání s lecitinem apod. Výrobci doplňků stravy se předhánějí v nabídkách řešících tento problém, nicméně k dispozici jsou jen jimi financované studie…
Přidržíme-li se praktických výsledků podporovaných zkušenostmi získávanými mnoho set let, nabízí se jako velmi účinná možnost podávání kurkuminu společně s piperinem, extraktem z černého pepře. Piperin nepodporuje trávení kurkuminu, jak tvrdí některé „zdroje“, ale naopak – blokuje v těle enzymy trávící kurkumin, čímž napomáhá dlouhodobějšímu udržení jeho hladiny v organizmu. Dávka kurkuminu s piperinem má až 20× vyšší účinnost. [1]

Výtažek z kurkumy mimo prokazatelné účinky při rakovině účinkuje jako:
– detoxikační a omlazující prostředek očisty jater
– prostředek pro snížení negativních účinků přebytku železa
– brání předčasnému stárnutí
– potlačuje deprese
– snižuje riziko srdečních onemocnění
– mocný protizánětlivý prostředek
– prevence proti degenerativním onemocněním nervů (Alzheimerova choroba)
– zvyšuje antioxidační kapacitu v celém těle
– regeneruje mozkové buňky a zlepšuje kognitivní mozkové funkce

Vliv kurkuminu na živé buňky
Naše tělo obsahuje 10 až 13 trilionů buněk, z nichž dennodenně zanikne a je opět nahrazeno přes 100 miliard. Pokud ovšem vše funguje, jak má. Každá tělesná buňka je nositelem zakódovaného procesu tzv. apoptózy. Jde o programovou smrt buňky, proces spouštěný v případě poškození její DNK. Výjimku zde tvoří buňky rakovinové, jimž se daří apoptózu „vypnout“. Co v tomto případě dokáže kurkumin? Umí oživit program apoptózy u rakovinových buněk hned několika způsoby. A právě schopnost selektivně působit jen na rakovinové buňky je příčinou, proč ve srovnání s ním žádná chemoterapie či ozařování neobstojí. A aby toho nebylo málo, nejnovější výzkum vynesl na světlo ještě i další unikátní schopnost kurkuminu. Ukázalo se, že cíleně likviduje rakovinové kmenové buňky, které jsou hlavní příčinou tvorby metastáz.

You Might Also Like