Dna – nemoc (z) bohatství?

13.3.2011

Říkalo se jí pakostnice, podagra či nemoc králů. Dna (uratická artritida) představuje metabolické kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu a vylučování močové kyseliny, která v lidském organismu vzniká jako konečný produkt odbouráváním nukleových kyselin a nukleotidů. Její hladina v séru se tak zvyšuje. Tělo není schopno dostatečnou měrou odbourávat puriny, které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Dříve se jí říkalo nemoc bohatých, protože na maso, uzeniny, alkohol a víno měly spíše zámožnější vrstvy.

Příčinou je nedostatečná produkce trávicího enzymu urikázy, který těžko rozpustnou kyselinu močovou oxiduje. Není-li tato látka rozpuštěna ani přeměněna do podoby rozpustné, ledviny ji nemohou vyloučit. Kyselina močová a krystaly jejích solí se hromadí v kloubech, kde vyvolávají prudké otoky, bolesti a zarudnutí. Kromě toho se krystaly mohou ukládat i v ledvinách či v kůži, například v ušním lalůčku. Krystaly kyseliny močové mají jehličkovitý tvar, pronikají do méně prokrvených tkání (nejčastěji do kloubů), v nichž se zachytí zabodnutím. Nejčastějším místem tzv. dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních i horních končetinách, v ramenním kloubu i zmíněném ušním lalůčku. Některé pacienty postihují močové kameny, jiní trpí dnavými záchvaty, tedy bolestivými záněty kloubů.

Někdy se močová kyselina hromadí při poruše ledvin (jimiž se vylučuje do moči), při velkém rozpadu buněk, z nichž se uvolňují nukleové kyseliny (například při léčbě zhoubných krevních chorob). V takových případech jde o dnu sekundární.

Dlouho se nic neděje
Příčiny vzniku a rozvoje dny jsou částečně nejasné. V minulosti byla považována za nemoc bohatých jedinců, kteří měli ve stravě dostatek masa i alkoholu. Dnes takovou možnost máme všichni. V naší republice trpí dnou asi desetina populace, nejčastěji muži mezi dvacítkou ačtyřicítkou věku. Kromě nadbytku masa i alkoholu má vznik dny na svědomí genetika.

„Asi čtvrtina lidí trpících dnou má pozitivní rodinnou anamnézu a tři čtvrtiny z nich mají vysoké hodnoty triglyceridů,“ říká revmatolog MUDr. Vladimír Pavelka.

Dna je nemoc záludná. V první fázi (tzv. asymptomatická hyperurikémie) jedinec nepociťuje žádné varovné příznaky, má „jen“ vyšší hladinu kyseliny močové v krvi.

Jakmile se dostaví první akutní záchvat, mění se dosud zdravý člověk v trpícího pacienta. Nejčastější je náhlá prudká bolest v kloubu, který zrudne. Kloub postižený dnou – zpravidla
a nejčastěji je jako první napaden dnou palec u nohy – je citlivý a velmi bolestivý, opuchlý, napjatá kůže na něm se leskne. Zanítit se mohou také klouby rukou nebo ramene. Záchvat trvá do rána, ale i déle. Poté následuje interkritické období: půl roku až dva roky je klid, nic se neděje, pacient nemá žádné příznaky onemocnění a na prožité se snaží zapomenout.

Mezitím se uzlovitá ložiska krystalků kyseliny močové (tofy) ukládají do kloubní chrupavky a okolí kloubu, případně do měkkých tkání, které se špatně prokrvují. Tak se vyvíjí chronická tyfózní dna, v níž je postižena funkce kloubu a ten začíná degenerovat. Zcela výjimečně se kůže protrhne a vyteče hustý, křídově bílý výtok.

[hidepost=0]Léčbou je především dieta
Pacienta k lékaři zpravidla dovede ukrutná bolest. Pokud se vyšetřením moči a krve potvrdí onemocnění dnou, dostane nemocný léky ke snížení koncentrace kyseliny močové v krvi, případně takové, které podpoří její vylučování z těla. Někdy se podávají léky k úpravě pH moči, aby se zabránilo tvorbě močových kaménků. V akutním stádiu pomáhají léky k zastavení zánětu (antirevmatika, analgetika). Bolestivá místa se doporučuje ledovat, chladit.

Úlevu přinášejí přírodní produkty: vojtěška, aloe vera, lopuch, pravidelná konzumace třešní.
Lékař seznámí nemocného s poměrně přísnou dietou, kterou by měl dodržovat, s potravinami vhodnými a rizikovými:
• zcela se musí vzdát alkoholu – především piva a červeného vína,
• přísnou dietu musí dodržovat i poté, co akutní stav pomine.

Potraviny vhodné při dně
• Tuky jedině rostlinné a za studena lisované,
• mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (nízkotučné sýry a jogurty, zakysané výrobky),
• zelenina a ovoce (mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, kokos, avokádo, hrozinky),
• pečivo tmavé i bílé, hnědá rýže,
• ovocné šťávy a limonády (čerstvé neslazené džusy kromě brusinkového).
Pacienti s rizikem onemocnění dnou by měli hodně pít: moč se tak zředí a hladina kyseliny
močové klesá.

Pozor: Při dně se nedoporučují diuretika – léky zvyšující tvorbu a vylučování moči. (Podávají se při hypertenzi a otocích.) Zvyšují totiž koncentraci kyseliny močové v krvi.

Co rozhodně nejíst
• Všechna jídla s vysokým obsahem purinů,
• maso, hlavně z mladých zvířat, vnitřnosti (ledvinky, mozeček, plíce, krev, morek),
• uzeniny, masové extrakty (koncentráty, maggi, masox, sójová omáčka),
• drobné ryby (sardinky, ančovičky, sardelová pasta, očka, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby),
• obilniny (celozrnné výrobky, kynuté těsto),
• luštěniny (hrách, čočka),
• zeleninu (špenát, chřest, reveň, červená řepa, kapusta, květák, česnek),
• živočišné tuky a bílkoviny (plísňové a tučné sýry),
• rafinovaný cukr,
• alkohol (pivo, červené víno),
• některé pochutiny (čokoláda, kakaový prášek, silné kakao a čaj, marcipán, ostrá koření, hořčice).

Také dna má své komplikace
• Nedodržuje-li pacient dietu, případně pokud léčení dny zanedbává, postižený kloub může úplně zdegenerovat, tedy ztratit svoji funkci.
• Dalším rizikem je vznik ledvinových kaménků a ledvinové koliky.
• Neukázněný pacient je ohrožen jinými metabolickými poruchami (cukrovka, obezita, zvýšená hladina cholesterolu), vysokým tlakem a nemocemi oběhového systému.

Tlustý král nesportuje
Žít jako král je lákavé a nezdravé. K dalším zásadám solidního soužití s dnou patří udržet si správnou hmotnost (zpravidla se tak podaří změnou jídelníčku). Od té už je jen krůček k pravidelnému pohybu.

 

 

 

 

 

 

 

[/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply