Co jsou panenské oleje a k čemu jsou dobré?

2.11.2011

část I.

Pod pojmem panenský olej si většina z nás představí olivový olej, který je na trhu nejběžnější a to i s různými přídomky jako např. EXTRA VIRGIN apod. Někteří z nás vědí, že je užíván hojně ve středomořské kuchyni a má očisťující a blahodárné účinky na lidský organismus, mimo jiné proto, že obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Panenských olejů je však celá řada, možná bychom jich napočítali až 30 druhů.

Co to vlastně panenské oleje jsou?
Panenské oleje jsou olejnaté kapaliny z prvního lisování – získané pomalým lisováním za studena – ze semen, jader, klíčků semen, případně plodů rostlin včetně bylin. Nejvyšší kvalitu mají ty, které jsou lisovány z kvalitních plodin v ochranné atmosféře a za tmy tak, aby si zachovaly co nejvyšší účinnost. Koncentrace účinných látek v těchto olejích je mnohonásobně vyšší než v různých macerátech či louhovaných roztocích z bylin (čajích). Tomu odpovídají i jejich účinky. Panenské oleje nejsou určeny ani ke smažení, ani k vaření.

K čemu jsou tedy panenské oleje dobré?
Pro svůj vysoký obsah omega 3, omega 6 a omega 9 nenasycených mastných kyselin, které si tělo neumí vyrobit samo, jsou velmi dobré pro zachování a zlepšení metabolismu (látkové výměny – zpomalující stárnutí), pro dobrou funkci nervového systému, krevního oběhu a dalších systémů a orgánů lidského těla. Krom obsahu nenasycených mastných kyselin obsahují ještě spoustu dalších účinných látek jako vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny a další, dle toho z jaké rostliny jsou získány – dle druhu.

Jejich význam je však ještě hlubší a širší: všechny panenské oleje emitují – vyzařují vysokou radiovitalizační energii, která je pro činnost organismu nezbytná a u běžných potravin většinou podstatně nižší. Informace o potřebě této energie najdete na stránkách www.zdraviaz. cz/Potraviny jako jedy i léky/Energie potravin a její vliv na zdraví, dále pak ve Vegetariánské kuchařce vydané nakladatelstvím Práca Bratislava v r. 1991 na str. 78 v kapitole Radiace potravin. Přehlednou tabulku radiovitalizačního záření většiny panenských olejů pak na www.panenskeoleje. cz v ukázce knihy Panenské oleje, glukany a kopa receptů v PDF souboru ke stažení.

Jak se panenské oleje užívají?
Užívání panenských olejů je velmi snadné. Je možné užívat je na lžičku, přidáním do jídel (studených i teplých – chladnoucích pod 46°C), mnohé z nich jsou vhodné i k masážím či potírání pleti i pokožky při různých zdravotních a kožních (dermatologických) problémech. Účinky jednotlivých olejů jsou specifické, dle jejich složení – původu. Nejvhodnější k užívání jsou oleje jednodruhové (100 %) bez jakýchkoliv konzervačních látek. Ve světě jsou vnímány jako potravina, která je vhodná k obohacení běžného jídelníčku, s celou řadou pozitivních léčebných účinků. Lze s jejich pomocí řešit ty „nejlehčí“ nemoce (rýma, kašel, nachlazení), až po ty závažné (nádorová onemocnění, alergie, „civilizační choroby“ včetně nemocí pohybového ústrojí), jsou však především určeny pro prevenci – předcházení těmto chorobám. Mnohé z nich jsou velmi chutné a tak jsou jako ingredience – dochucovadlo ve světě velmi oblíbené. Jejich přidáním do běžně připravovaného jídla (saláty, chladnoucí jídla) můžete připravit gastronomickou lahůdku (viz kniha Panenské oleje, glukany a kopa receptů).

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply