Bylinky prohřáté africkým sluncem

1.3.2013

Po staletí Afrika uchvacovala svět svou překrásnou přírodou, starodávnými civilizacemi, hypnotizující hudbou, ale i dnes patří k nejvíce fascinujícím kontinentům světa. Já na Africe miluji barevnost, její léčivé rostliny mi ji svými vůněmi, chutí a barvou hrozně připomínají. A právě o nich si v dnešním článku povíme…

Rooibos nápoj z červeného keře
Rooibos neboli čajovníkovec kapský je vytrvalý jednometrový keřík s jemně jehličkovými listy, které připomínají naše jehličnany. Jedná se o pěstovanou rostlinu, která pochází z cedarbergské oblasti v západokapské části Jižní Afriky. Rooibos v překladu znamená červený keř. Tato bylinka bohužel nemá příliš dlouhý život. Produktivní je asi deset let, potom musí ustoupit mladším. Když rostlina zaniká, zbarvuje se do ohnivě červené, právě to dalo jméno keři i nápoji.

Historie červeného keře
Asi před sto lety jeden ruský obchodník s čaji pozoroval domorodce z Jižní Afriky, jak si vyrábějí z pichlavých listů jistého keře kaši, kterou pak suší na přímém slunci a připravují si z ní nápoj. Zvědavě si to sám také vyzkoušel, byl naprosto unesen chutí a tak objevil pro trh nový nápoj.

Červený nebo zelený?
Zelený rooibos neboli greenbosh obsahuje až patnáctkrát více antioxidantů než červený a jeho výrazně vyšší léčebný účinek na organismus je zcela nepochybný. Zatímco červený rooibos se vyrábí přes sto let, historie zeleného čajovníkovce je pouze několikaletá. Na první pohled se zdá jednoduché pouze vynechat fermentační proces a zelený rooibos je hotový. Fermentace však probíhá samovolně a je tedy nutné jí speciální technologií zabránit. Provádí se pomocí obrovského válce, který když je naplněn, spustí proces tvorby vakuového prostředí. Takto se teplota prudce sníží až k nule. To celé proběhne během tří minut. Díky vytvoření vakuového prostředí a prudkým snížením teploty se fermentaci zabrání. Tímto způsobem se i sterilizuje. Během dalších šesti hodin se teplota zase začne pomalu zvyšovat, až dosáhne dvaceti stupňů Celsia a proces sušení je ukončen.

Léčivé účinky červeného keře
Rooibos obsahuje především vitamín C a vyvážený komplex minerálů – vápník, železo, draslík, měď, mangan, zinek, fl uor, hořčík. Flavonoidy v něm obsažené významně snižují riziko nemocí a pomáhají při rekonvalescenci.

Rooibos zatočí s nachlazením a chřipkou!
Červený nápoj je bohatý na kyseliny chlorogenovou, ferulovou a kávovou. A právě u nich byl vědecky potvrzen antibakteriální, antivirový a antimykotický vliv. Díky těmto přírodním ochráncům ho můžeme využít jako léčbu i prevenci respiračních onemocnění.

Červený keř a srdíčko
Další významnou složkou rooibosu jsou fenolické kyseliny-kávová a ferulová. Mají velmi podobné účinky jako fl avonoidy, působí antioxidačně, mají příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, jsou účinnou prevencí, ale i podpůrnou léčbou aterosklerózy a jiných nemocí. Orientin a rutin zlepšují elasticitu cév a kapilární průtok krve. Rooibos neobsahuje žádný kofein a proti černému čaji má velmi nízký obsah tříslovin. Je tedy velmi vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem a nemocným srdcem.

Rooibos zklidňuje mysl i tělo
Červený keř má zklidňující a uspávací účinek, a proto se skvěle hodí k potírání nervozity, úzkosti, stresu, při migrénách a poruchách spánku.

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply