Borůvkové mámení

6.7.2012

Kdo by tyto bobulky neměl rád? Nádherně vypadají, zajímavě voní, jsou velmi léčivé a ke všemu tomu ještě dodávají nápojům a pokrmům zajímavou chuť. O kom že je dneska řeč? No přece o borůvce!

Borůvka černá, latinským názvem Vaccinium myr – tillus, je nízká keřovitá trvalka, roste v lesích a na lesnatých loukách. Je to velmi nenáročná rostlina. Borůvky dozrávají zpravidla na začátku července. Celá sklizeň trvá zhruba sedm týdnů.

Léčivé účinky borůvek
Borůvky obsahují spoustu látek, které účinně posilují obranyschopnost organismu a chrání tělesné buňky před bakteriemi a volnými radikály. Plod obsahuje třísloviny, které podporují tvorbu sliznic, preventivně působí proti zánětům, má dezinfekční účinky a používá se jako přírodní prostředek proti průjmům. Významný je i vysoký obsah vitaminu C.

Borůvky jako přírodní antibiotikum
Plod borůvky obsahuje antibakteriální látky, které působí například proti Escherichia coli nebo některým druhům stafylokoků. Toho se využívá při léčbě střevní dysmikrobie, infekcí trávicího traktu a průjmových onemocněních.

Borůvkové kloktadlo
Potřebujeme: 100 g sušených borůvek, 0,5 litru vody Postup: Plody vaříme ve vodě, dokud se její obsah nevyvaří na polovinu. Kloktáme scezeným, vlažným odvarem 3 x denně po dobu 3 dnů.

Borůvky posilují zrak
Borůvky jsou velmi účinným lékem při všech poruchách zraku a mikrocirkulaci, protože antokyany a karotenoidy podporují regeneraci oční sítnice resyntézou purpuru rhodopsinu v tyčinkách, které podmiňují vidění při horší světelnosti. Proto se tyto bobulky tradičně používají při léčbě šerosleposti. Osvědčily se i při léčbě unaveného zraku u lidí, kteří při svém zaměstnání extrémně namáhají zrak – piloti, řidiči, programátoři atd.

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply