Borůvka je černé zlato

21.1.2011

Ať už kleknete či usednete na pasece až do příchodu sněhu do různě nízkých keříčků od podkolení po podbřiší a získáte fialové fleky na oděvu, pokožce a puse, zřejmě sedíte v borůvčí a cpete se borůvkami, nejzdravějšími plody zbytků naší přírody. Zkrmovati je budete nejméně do prvního pořádného štípance od hlídkujícího komára, ováda, milenky, majitele, příslušníka, nebo do bolestí v kříži v souvislosti s dlouhodobým předklonem. Na případné kolem se hemžící dětičky zavčas navlékněte fialové šatičky, neboť fleky nevyperete ani zázračným „běžným práškem“.

Borůvkou myslím výhradně skromnou rostlinku kyselých a chudých půd našich lesů, nikoliv zahradní pěstované druhy příbuzných rostlin, prodávané jako kanadská, kamčatská či jiná velkoplodá, prostě plodem podobné, ale rostliny jiné. Borůvku poctivou poznáte i podle toho, že je v řezu černě fialová a pozřená ve stolici černá. Borůvka není jen dodavatelkou chutných, lahodných a zároveň neobyčejně zdravotně prospěšných plodů, ale také zdrojem léčivého listu či nati.

Modré barvivo na jazyku a puse, které upozorní již z dáli, že někdo požil plody borůvky, je neobyčejně léčivé na sliznice od úst až po konečník – zevnitř! Zvenku to asi ještě nikdo nezkoušel, ovšem i to je pravděpodobné. Odvarem ze sušených plodů se provádějí výplachy i jinde, zvláště tam, kde dochází k překrvování sliznic. Další účinné látky plodu i jeho odvaru omezují růst patogenních mikrobů a specifických plísní ve střevní mikroflóře, které způsobují průjmy.

Kudy projde, tudy léčí
Předznamenávám, že borůvka v podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu nebo částečně i marmelády má spíše ve vztahu ke stolici ředivé účinky. Přednostní využití doporučuji zvláště majitelům hemoroidů, rakovin konečníku a střev, píštělů, Crohnovy choroby a jiných zúžení střev (po operacích, při všelijakých polypech a dalších nežádoucích výrůstcích čnících do střeva). Připočteme- li regeneraci sliznic barvivy a celkový příznivý efekt borůvky čerstvé, sušené, nebo jen odvaru, využijeme ji i v dalších indikacích. Například pro regeneraci sliznic s mírným protizánětlivým efektem při zánětech v ústní dutině, angínách, parodontózách, povlacích na jazyku apod. Pokud pálí žáha, bývá žaludeční kyselinou poleptán i jícen. Tento nenápadný a důležitý kus trávicí trubky se jen velmi těžko opravuje: je v podstatě nepřístupný, na jeho život ohrožující nenápadné a nebolestivé krvácení do žaludku a na jeho preventivní údržbu byť jen borůvkou pomýšlí jen málokdo. Záněty žaludku a slinivky lze mírnit mimo jiné plodem borůvky právě pro její rege – nerační a lehce protizánětlivé vlastnosti. Sušená borůvka má brzdící výkalové vlastnosti. V podobě odvarů, nálevů, nejlépe jen tak rozžvýkaná a pozřená účinně odedávna tlumí průjmy, aniž by přispěla ke ztuhnutí stolice. Děti se svými výrazně kratšími střívky trpí na průjmy častěji, neb běžná potrava je pro ně hůře stravitelná a rozkládá se až nepřiměřeně daleko ve střevech, kde bývá snazší výživou patogenních mikrobů (vzdálené sliznice jsou určeny již jen ke vstřebávání přebytečné vody). Sliznice, bránící se nasedlé agresivní mikroflóře, která snaživě chrlí dráždící až jedovaté metabolity do její tkáně ke vzniku zánětů, vodu naopak z obranných důvodů vylučuje – takže natrávenina plná nevstřebaných kvasných plynů a vody se do bříška prostě nevejde, tlačí, bolí a snaží se dostat ven klasickou sic cestou, často za značných zvukových a expanzně kolorických efektů, obvykle výrazně akcelerována zrychlenou peristaltikou podrážděného bránícího se střeva. To platí také pro dospěláky testující stravu s obsahem salmonela apod., obvykle z potravních přebytků zavčas nevyhozených, ale v šetrnosti uložených na pozdější dobu.

[hidepost=0][/hidepost]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply